Hvordan tar jeg de beste bildene med instax SQ6?

Ved å bruke de forhåndsbestemte innstillingene (auto) vil kameraet selv beregne de beste innstillingene til bildet ditt. Den vil da selv ta høyde for lys, eventuelt mangel på lys, samt avstand til objektet du vil fotografere.

 Instax SQ6 er et morsomt kamera som byr på 7 innstillinger og to funksjoner, som alle bidrar til å lage flotte og kreative bilder på det kjente polaroid formatet. Nedenfor gir vi deg en guide til hvordan du kan ta de beste bildene med instantkameraet Instax SQUARE SQ6. Du kan også se video for en kortere forklaring.

Instax SQ6 Guide

Start video

Auto

Den første innstillingen er Auto-innstillingen – A. Når du slår på kameraet vil SQ6 automatisk stille seg inn på denne. Her finner kameraet selv ut hvordan bildet skal eksponeres. Kameraet undersøker hvor lys eller mørk bakgrunnen skal være, og om det er nødvendig å bruke blits for å lyse opp motivet. Hvis du er i tvil om hvilken innstilling du skal velge, vil auto være en god start. Hver gang kameraet slås på vil den gå tilbake til auto. Med auto har du ikke mulighet til å være like kreativ som på de andre innstillingene, men til gjengjeld er det et sikkert valg for et raskt bilde.

Auto – Et sikkert valg til det spontane bildet.

 1. Skift til auto-innstillingen – eller slå kameraet av og på igjen og auto vil bli valgt.
 2. Pek kameraet mot det du vil fotografere. Kameraet vurderer selv hvor lyst eller mørkt bildet ditt skal være, og om det er nødvendig å bruke blits.
 3. Trykk på utløserknappen.
 4. Bildet kommer ut fra toppen.
 5. Vent 90 sekunder
 6. Voila – Bildet ditt er fremkalt!

Selfie

Selfie-innstilling: Selfie er den type fotografi som mange allerede kjenner fra smarttelefoner. Det er et bilde av deg selv-tatt av deg selv. Selfie innstillingen sørger for at kameraet fokuserer på det som er i nærheten-typisk innenfor 30-50 cm. Samtidig vil eksponeringen til elementene som ligger nærmest bli prioritert, hvor kameraet tilpasser riktig mengde lys.

Selfie – Når det kun skal handle om deg og dine venner.

 1. Slå på kameraet
 2. Trykk én gang på mode-knappen og selfie-innstillingen blir valgt. Kameraet fokuserer nå kun på det som er i nærheten. Samtidig blir eksponeringen til elementene som ligger nærmest prioritert, slik at du får riktig mengde med lys.
 3. Snu kameraet slik at linsen peker mot deg selv.
 4. Kikk i selfie-speilet ved siden av linsen for å se hvordan bildet kommer til å se ut.
 5. Trykk på utløserknappen.
 6. Bildet kommer ut fra toppen.
 7. Vent 90 sekunder.
 8. Voila – Bildet ditt er fremkalt!

TIPS: Du kan også bruke selfie innstillingen til å ta bilder med mindre dybde, som vil passe fint til bilder som for eksempel portretter. Hvis du vil ta et portrettfoto kan du sette Instax SQ6 på selfie innstillingen og peke kameraet mot motivet ditt. Da vil alt som ligger i bakgrunnen bli uklart – altså ute av fokus. Du vil da få den karakteristiske effekten av skarp forgrunn og uklar bakgrunn som egner seg godt til portrett.

Makro

Makro-innstillingen er en innstilling som lar deg fokusere på elementer du gjerne vil ha klare nærbilder av. Med makro innstillingen vil kameraet kun fokusere på ting som er på 30-50 cm avstand. Pass på at du ikke kommer for nært, da vil bildet bli uskarpt. Eksperimenter med å slå av blitsen-det vil noen ganger være en fordel. Måten du tar et bilde med makro er litt annerledes enn normalt. Når du kikker gjennom søkeren, vil du se en liten sirkel i midten. Normalt viser den hvor midten av bildet ditt er plassert, men med makro-innstillingen er den istedenfor en indikator for øverste høyre hjørne av bildet. Det betyr at du kun kommer til å bruke den nederste delen til venstre til ditt makro-bilde.

Makro – For dine blomster og bilder av små detaljer.

 1. Slå på kameraet
 2. Trykk to ganger på mode-knappen. Makro-innstillingen blir valgt. Kameraet vil nå kun fokusere på ting som er 30-50 cm i avstand fra linsen. Pass på du ikke kommer for nært, da vil bildet bli uskarpt.
 3. Vær oppmerksom på at det ikke lenger er hele søkerens område som kommer med på bildet. Med makro-innstillingen er det kun nederste venstre hjørne som kommer med. Det vil si, at sirkelen i midten av søkeren nå tilsvarer dit øverste høyre hjørne.
 4. Pek kameraet mot det du vil fotografere – husk det kun er nederste venstre hjørne som kommer med på bildet.
 5. Trykk på utløserknappen.
 6. Bildet kommer ut fra toppen.
 7. Vent 90 sekunder.
 8. Voila – bildet ditt er fremkalt!
 9. Hvis bildet blir for lyst, fordi blitsen ble utløst, kan du med fordel prøve å slå av blitsen og ta et nytt bilde.

Landskap

Fra de aller små detaljene til det veldig store. Landskapsinnstillingen er laget for å fokusere på det fjerne, og kan altså ikke fokusere på det som er under to meter i fra. På denne måten sikrer du et landskap som er i fokus hele veien. Vi vil alle gjerne ønsket å fotografere den vakre solnedgangen over marken eller over vannet, men hvis du peker linsen direkte mot solen risikerer du at det kommer en sort flekk på fotoarket; der hvor solen er. Det er fordi solen er en såpass kraftig lyskilde at det vil utgjøre motsatt effekt på filmen. Så istedet for å bli helt hvitt, blir området helt sort. Det samme kan skje dersom du tar et bilde mot et speil med blitsen på. Når blitsen er tett på speilet oppfattes det som en kraftig lyskilde, og det vil komme en sort flekk i midten av lyskilden. I stedet for å peke kameraet direkte mot solen, prøv å eksperimenter med å ha solen helt ute på en av sidene i bildet, slik at den såvidt synes. Her er det viktig å forstå at det du ser gjennom søkeren ikke er 100% det samme som bildet du får når du trykker på utløserknappen. Linsen og søkeren er plassert forskjellig, og dermed vil det du ser gjennom søkeren være forskjøvet. Jo mer du bruker kameraet, jo fortere lærer du deg hvordan du kan kompensere for å få nøyaktig det resultatet du ønsker.

Som sagt så vil denne innstillingen kun fokusere på det som er lenger enn to meter ifra linsen. Her har du muligheten til å være kreativ. Du kan for eksempel prøve å holde noen blader, gjennomsiktige plastposer eller et par nylonstrømper opp foran linsen, samtidig som det ønskede motivet ditt er over 2 meter ifra. Det vil gi noen svært fine effekter som tilfører litt mystikk til bildene dine.

Landskap – Når du vil fange den vakre solnedgangen over vannet.

 1. Slå på kameraet
 2. Trykk tre ganger på mode-knappen og landskapsinnstillingen vil bli valgt. Kameraet fokuserer nå kun på det som er lengre enn 2 meter i fra. Dermed sikrer du at du får et bilde som er i fokus hele veien fra forgrunn til bakgrunn.
 3. Pek kameraet mot det flotte landskapet. Hvis du peker kameraet direkte mot solen, kan det noen ganger gi uønskede effekter – prøv i stedet å eksperimenter med å plassere solen helt ute til en av sidene på bildet, slik at den bare såvidt titter inn. Resultatet kan være noen fantastisk vakre bilder.
 4. Trykk på utløserknappen.
 5. Bildet kommer ut fra toppen.
 6. Nyt det flotte landskapet mens du venter i 90 sekunder.
 7. Voila – bildet ditt er fremkalt!

Dobbelteksponering

Dobbelteksponering er en innstilling som gir store muligheter for kreativitet. Helt enkelt forklart betyr det at man tar to bilder over hverandre. Filmen blir altså ikke skjøvet ut etter det første bildet. Det er først når du tar bilde nummer 2 at filmen kommer ut.

Her kan det være morsomt å eksperimentere med to motiver som ikke har noe med hverandre å gjøre. Det er også mulig å ha samme person på to forskjellige steder i bildet. Det krever litt øvelse før man får nøyaktig det bilde man ønsker, men det er lett å komme i gang.

Utfordringen med dobbelteksponering ligger i å lære seg hvilke to motiver som kan være interessant å blande. Her kommer litt forskjellige tips for å komme i gang:

Start med å finne en enkel bakgrunn, for eksempel en hvit vegg. Finn noe kameraet kan stå på, for eksempel på kanten av en stol eller et bord. Husk å sette det slik at stolen eller bordplaten ikke synes på bildet. Plasser motivet ditt opp mot den hvite veggen i midten av bildet – det kan være en av dine gode venninner/venner. Be vennen/venninnen din om å lene seg litt til siden før det første bildet. Få han/henne så til å lene seg over til den andre siden, og ta det neste bildet. Resultatet blir et bilde som det her.  For å gjøre det enda mer spennende kan du prøve å sette en av de medfølgende blitsfiltrene over blitsen. Prøv å bruke en farge til det første bildet, og skift til en annen farge før du tar det neste.

På bildet kan du se at noen av delene virker gjennomsiktige, mens andre er mer fyldte. De stedene som er fyldte er de områdene som var likt for begge bildene du tok (eller veldig nært å være likt). De gjennomsiktige stedene er de områdene som er forskjellig fra bilde til bilde. Prøv også å eksperimentere med å vende kameraet til den ene siden på det første bildet og så den andre for det siste bildet.

Dobbelteksponering – Hvis du gjerne ønsker å være ekstra kreativ, og et bilde ikke er nok.

 1. Slå på kameraet
 2. Trykk fire ganger på mode-knappen og dobbelteksponering-innstillingen vil bli valgt. Når du tar et bilde kommer filmen først ut den andre gangen du trykker på utløserknappen.
 3. Dobbelteksponering betyr helt enkelt at du kan ta to bilder over hverandre. Bildene blir blandet sammen.
 4. Pek kameraet mot det ønskede motivet ditt. For eksempel en av vennene dine mot en lys bakgrunn.
 5. Bildet blir ikke skjøvet ut. Lyset over dobbelteksponeringen begynner å blinke, som betyr at kameraet er klar til å ta det neste bildet.
 6. Pek nå kameraet mot et nytt motiv. F.eks. noen trær.
 7. Det første bildet blir nå blandet sammen med det andre bilde. Du kan med fordel eksperimentere med de tre medfølgende blitsfiltrene. Prøv å bruke en farge til det første bildet og skift så til en ny farge før du tar det siste bildet.
 8. Bildet kommer ut fra toppen.
 9. Vent 90 sekunder.
 10. Voila – Bildet ditt er fremkalt!

Darken & Lighten

L står for lighten – eller lysere. Hvis du har tatt et bilde, men synes at resultatet er for mørkt, kan du velge denne innstillingen for å få bildet lysere. Med tiden vil du bli erfaren, og vil allerede før du har tatt bilde kunne beregne om det vil være nødvendig å velge «Lysere» eller «Mørkere». D står for darken, og motsatt av den lyse innstillingen, vil denne gjøre bilde mørkere.

Lighten – Har bildet ditt blitt for mørkt i forhold til det lyse motivet du valgte? Prøv lighten for å gjøre det lysere.

 1. Slå på kameraet
 2. Trykk fem ganger på [Mode]-knappen og lighten-innstillingen [Lighten] vil bli valgt. Kameraet vil nå gjøre bildene dine lysere. Det er spesielt gunstig dersom du skal ta bilde av noe hvor forgrunnen er veldig lys. Dette er fordi kameraet har en tendens til å gjøre bilder man vil ha lyse, mørke.
 3. Pek kameraet mot motivet ditt.
 4. Trykk på utløserknappen.
 5. Bildet kommer ut fra toppen.
 6. Vent 90 sekunder.
 7. Voila – bildet ditt er fremkaldt!

Darken – Eller har bilde ditt blitt for lyst? Prøv Darken for å gjøre det mørkere.

 1. Slå på kameraet
 2. Trykk seks ganger på mode-knappen og darken-innstillingen vil bli valgt. Kameraet vil nå gjøre bildene dine mørkere. Det er spesielt gunstig dersom du vil ta bilde av noe hvor forgrunnen er veldig mørk. Dette er fordi alle kameraer har en tendens til å gjøre bilder som vi vil ha mørke, lyse.
 3. Pek kameraet mot motivet ditt.
 4. Trykk på utløserknappen.
 5. Bildet kommer ut fra toppen.
 6. Vent 90 sekunder.
 7. Voila – bildet ditt er fremkalt!

Blits-filtre

Når du plasserer et blitsfilter foran blitsen skal du være oppmerksom på at det reduserer dens styrke. Det kan derfor være en god idé å bruke innstillingen “Lysere” for å utjevne at blitsen har redusert kraft.

Blitsfiltre – Når du vil eksperimentere med farger og lys.

 1. Slå på kameraet.
 2. Sjekk at blitsen ikke er slått av.
 3. Sett et av de fargede filtrene foran blitsen. Det kan være en god idé å bruke innstillingen “Lighten”, fordi når det kommer et filter foran blitsen, minskes styrken.
 4. Pek kameraet mot ditt ønskede motiv.
 5. Trykk på utløserknappen.
 6. Bildet kommer ut fra toppen.
 7. Vent 90 sekunder.
 8. Voila – bildet ditt er fremkalt!
Start video