Sarah Buthmann - Dobbelteksponering i LGBT miljøer

 Sarah fascinerer seg over menneskers historier. Det skjer noe helt spesielt når et menneske åpner seg og viser sårbarhet til kameraet. Gjennom sin fotografi ønsker hun gjerne å undersøke og forsterke historien en person forteller, med respekt for personen som åpner seg og bildets interne komposisjon.

Det iscenesatte har også en stor plass i hjertet hennes. I mange av proskjektene prøver hun å skape en forvrengt og fantasifull virkelighet. Dette gjør hun ved hjelp av rekvisitter og hjemmelagde kostymer. Det er viktig for henne at bildene inneholder fantasifulle og selvskapte verdener.

De siste par årene har hun lagd flere serier om LGBT – miljøet i ulike land. Hennes seneste prosjekt «An act of gross indecency» ble laget i samarbeid med fotograf og journalist Nadia Horsted-Narejo. Sammen besøkte de Gambia med hensikt om å belyse de unge gambianske homoseksuelles kamp for frihet og retten til å selv velge hvem de elsker – en oppgave som har vært vanskelig å løse visuelt grunnet sikkerhetsmessige årsaker.

I den kreative prosessen valgte Sarah og Nadia blandt annet å bruke FUJIFILM Instax: «Den innebygde dobbelteksponeringsfunksjonen passet perfekt til den visuelle løsningen vi hadde avtalt. På denne måten kunne vi delvis skjule ansikter og samtidig bruke funksjonen til å gjenspeile det dobbeltlivet de lever».

Dobbelteksponeringsfunksjonen ble fort en av mine favorittfunksjoner på kameraet. Det var også den jeg kastet meg først over da jeg satt med Instax Fujifilm SQ6 kameraet for første gang.

 

Jeg har laget en liten guide til hvordan jeg brukte dobbelteksponeringsfunksjonen på de forskjellige bildene.

Sarah Buthmanns guide til dobbelteksponering med Instax SQ6

Dobbelteksponering med gjennomtrengende fargefilter

På dette bildet har jeg brukt dobbelteksponerings metoden. Det følger med noen fargede filtre til blitsen. Istede for å sette filteret på blitsen holdt jeg det opp foran objektet.

Jeg tok først bilde av kvinnen, og fant deretter noen palmeblader jeg kunne ta bilde av, med det røde fargefilteret foran begge. 

På denne måten blir fargen mer fremtredende og dominerende på bildet.

Dobbelteksponering med snev av det fargede univers

Her har jeg brukt samme metode som på det første bildet.

Denne gangen derimot tok jeg det første bilde uten fargefilter, men satte blitsen på for det neste bildet.

Slik fikk jeg et mindre fargedominerende bildet, men samtidig et snev av det fargede univers. 

 

Dobbelteksponering uten fargefilter

Her har jeg brukt dobbelt eksponeringsfunksjonen, uten fargefilter.

 

Jeg tok først bilde av mannen, og deretter treet. Dersom jeg hadde gjort det i motsatt rekkefølge og tatt bilde av treet først, er det dette som ville vært i fokus.

 

Det er selfølgelig en smakssak hva man liker best eller hva man ønsker å fortelle med bildet. 

Du kan se mer av Sarah Buttmanns arbeid på: 

www.buthmann.dk eller følg henne på @sarah.buthmann på Instagram.