Historien om instant-fotografiet

Instant-kameraet er den typen kamera som fremkaller et print umiddelbart etter bildet er tatt. FUJIFILM sine instax-kamera tilhører det siste innen instant-fotografi, som har en historie med røtter helt tilbake til 1923. Instant-fotografi i 2019 representerer et morsomt paradoks i en ellers digital tidsalder. Kameraene har vekket stor oppmerksomhet i den ellers digitaliserte verden som har snudd flere bransjer på hodet. Her får du historien om instant-fotografiet og instax.

Det første introduserte instant-kameraet kan dateres helt tilbake til 1923 hvor Samuel Shlafrock utviklet et kamera med vått bærbart mørkekammer (a wet darkroom) i ét og samme rom.

I dag vil de fleste unge mennesker assosiere instant-fotografi med FUJIFILM sine instax-kamera, men dersom man spør den eldre generasjon vil mange sikkert gjenkjenne ordene polaroid-kamera eller polaroid-bilder. Det er ikke helt uten grunn! Oppfinnelsen av det som betegnes som det kommersielle instant-kamera blir vanligvis tilskrevet den amerikanske forskeren og oppfinneren Dr. Edwin Land, som kom på ideén da han tok et bilde av sin 3-årige datter på ferie og satte spørsmåltegn ved at han ikke kunne se bildet umiddelbart.

Dette førte til at Edwin Land lanserte det første kommersielle instant-kameraet i 1948 under navnet Polaroid Land Model 95. Dette kameraet brukte to separate positive og negative ruller, som gjorde det mulig for bildet å utvikle seg  inne i kameraet. Polaroid produserte 60 eksemplarer av Land Model 95. Med dette antallet tok de feil på etterspørselen, og kameraet ble utsolgt på bare én dag. Polaroid Corporation er med det dem som gjorde  instant-fotografi utbredt blant folk flest.

Dreng med Polaroid kamera model 340
Dreng med Polaroid kamera model 340
2013
Instax Mini 90
2013

Mini 90

Salget eksploderede, men marketingteamet var stadig ikke tilfreds. De så muligheder i at udvide målgruppen og skabe endnu højere vækst, hvorfor de i 2013 lancerede instax MINI 90 NEO CLASSIC til den voksne mand og kvinde. Også dette blev en succes! Målgruppen voksede og instax erhvervede sig et positivt omdømme som livstilsændrende.

INSTAX I DAG

Siden da har FUJIFILM fortsatt fokuset på å utvide linjen av instax-produkter og tilføyet flere spennende egenskaper til kameraene. FUJIFILM var også en av de første produsentene til å legge til funksjoner som for eksempel «kids mode», som gjør det mulig å fange objekter eller personer i bevegelse ved å bruk av hurtigere lukkerhastighet.

I dag er instax MINI 9 verdens mest solgte kamera og de mange instax produktene kan deles inn i tre hovedkategories basert på format: MINI, SQUARE og WIDE. Forutenom de tradisjonelle analog-kameraene, produserer instax også hybrid-kamera kamera som kombinerer instant-fotografi med digitale funksjoner, som gjør det mulig å printe bilder direkte fra smarttelefonen, Facebook eller Instagram i SQUARE eller MINI format. Instax tilbyder også printere som tillater samme funksjon.

Det er ingen som vet hvordan fremtiden for instant-fotografering vil se ut, men én ting er sikkert; FUJIFILM instax vil fortsette å gjøre sitt beste for å forbli de beste innenfor innovasjon og tilby forbrukerene de beste løsningene som gir verdi.

SQ20 i beige
SQ20 i beige
Instax SHARE SP-3 printer i sort, samt instax SQUARE billeder
Instax SHARE SP-3 printer i sort, samt instax SQUARE billeder